Alla har vi någon gång stött på det frustrerande problemet med ett handfat som inte vill tömma sig ordentligt. Ett stopp i handfatet kan vara en mindre irritation i vardagen, men med rätt kunskap och verktyg kan du snabbt och enkelt lösa problemet. Här är en guide för hur du åtgärdar stoppet.

Stopp i ett rikstigt äckligt handfat

Identifiera problemet

Innan du börjar med åtgärder är det viktigt att identifiera var stoppet sitter. Är det bara i ett specifikt handfat eller är det i flera avlopp i hemmet? Om det är i flera avlopp kan problemet vara större och det kan vara läge att konsultera en rörmokare.

Manuell rengöring

Ofta kan hår, tvålrester och annat skräp ansamla sig precis under proppen. Börja med att:

  • Ta bort proppen.
  • Använd en pincett eller något liknande för att försiktigt dra ut hår och skräp.

Använd en vaskrensare

En vaskrensare, ofta kallad ”gummisug”, kan vara effektiv för att lösa mindre stopp.

  • Fyll handfatet med lite vatten.
  • Placera vaskrensaren över avloppet och tryck ner flera gånger kraftigt för att skapa ett sug.

Prova med bakpulver och ättika

Denna naturliga metod kan lösa upp fett och smuts:

  • Häll en halv kopp bakpulver i avloppet.
  • Följ upp med en kopp ättika.
  • Låt blandningen verka i 30 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Avloppsrens

Om de naturliga metoderna inte fungerar kan du prova med en avloppsrens som du hittar i de flesta matvaruaffärer. Följ alltid instruktionerna på flaskan och var försiktig så att du inte får något på huden.

Använd en avloppsspiral

För svårare stopp kan en avloppsspiral, även kallad vajer, vara lösningen. För in spiralen i avloppet och vrid runt tills du känner att stoppet löser upp sig.

När ska man konsultera en expert?

Om inget av ovanstående steg fungerar, eller om du märker att problemet återkommer ofta, kan det vara dags att konsultera en rörmokare. Det kan vara tecken på ett större problem längre ner i avloppssystemet.

Frustrerande när saker fastnar i vattenlåset

Ett stopp i handfatet kan vara frustrerande, men med rätt verktyg och metoder kan du snabbt lösa problemet. Kom ihåg att förebyggande åtgärder, som att regelbundet rengöra avloppet och undvika att hälla ner fett, kan hjälpa till att förhindra framtida stopp.